tiistai 5. helmikuuta 2019

Sopimukset

Jokaisen esiintyjän kanssa laaditaan kirjallinen työsopimus, johon tarvitaan esiintyjän henkilötiedot. Sopimus voidaan laatia henkilökohtaisena kuvaajan ja esiintyjän välisenä tai sitten kuvaajan toiminimen ja esiintyjän tai esiintyjän yrityksen välisenä. Koska toiminimi on yksityisen elinkeinonharjoittajan yhtiömuoto ei työsopimuksen laillisessa sisällössä ole käytännössä eroa. Kuvamateriaalin levitys- ja kaupalliset käyttöoikeudet ovat kuvaajan henkilökohtaisessa hallinnassa vaikka toiminimi lopettaisi toiminnan.

Sopimus allekirjoitetaan viimeistään kuvauspäivänä ennen kuvausta tai se voidaan allekirjoittaa jo aiemmin, joko henkilökohtaisen käynnin aikana tai etänä asiakirjat kuriirin tai postin välityksellä.

Sopimuksen allekirjoitus edellyttää molemminpuolista voimassaolevan passin tai henkilöllisyystodistuksen esittämistä. Etänä tapahtuvissa allekirjoitustilanteissa esiintyjän tulee ensiksi esittää voimassaoleva henkilötodistus, passi tai uudenmallinen ajokortti videopuhelun yhteydessä sekä myös lähettää hyväksyttävät kuvat kyseisistä dokumenteista sähköisesti ennen kuin hänelle voidaan sopimus lähettää allekirjoitettavaksi. 

Kuvauksia ei järjestetä ilman sopimusta ja sopimusta ei voi allekirjoittaa ilman henkilöllisyyden todennusta. 


Määräaikainen työsopimus (produktiokohtainen peruste)
Ensimmäisen kuvauksen osalta solmitaan yleensä kertaluontoinen kyseistä produktiota koskeva määräaikainen työsopimus. Se on yleensä voimassa kuvauspäivästä seuraavaan päivään riippuen siitä, koska kuvaus on sovittu alunperin loppuvaksi. Mikäli esiintymisen ehtona on sovittu testauksista ja terveystodistuksista, sopimus astuu voimaan jo ennen kuin esiintyjät hakeutuvat testeihin.

Jos et ole työskennellyt kanssani aiemmin eikä sinulla ole aiempaa kokemusta ammatillisesta työskentelystä esim. stripparina, aikuisviihdenäyttelijänä tai seuralaisena agentuurin kautta (escort) tai et kykene kokemustasi todistamaan luotettavasti tällöin ensimmäinen kuvaus katsotaan koekuvaukseksi, josta ei makseta kertaluonteisia palkkioita.

Jos taas olet joskus aiemmin työskennellyt kanssani esim. sooloprojekteissani vuosina 1995-2005 tai muissa tuotannoissani tai sinulla on aiempaa ammatillista kokemusta ja pystyt myös kokemuksesi referenssein tai tarvittaessa yhteistyökumppaneiden yhteystiedoin todistamaan, niin silloin sinulle voidaan tarjota palkkaa jo koekuvauksesta edellyttäen, että esiinnyt kasvot näkyvillä.

Kertakorvaus on työsuhteessa palkkatuloa ja se maksetaan työntekijän osuus työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksu sekä ennakonpidätys vähennettynä. Se maksetaan esiintyjän tilille työntekokuukautta seuraavan kuun viimeinen pankkipäivä. Maksu näkyy tulorekisterissä viiden päivän kuluessa maksupäivästä.

Yrittäjä ja myös kevytyrittäjä voivat työskennellä toimeksiantona ja tällöin yrittäjän osalta sovittu korvaus maksetaan esiintyjän yrityksen tilille mahdollisella arvonlisäverolla korotettuna laskua vastaan ja kevytyrittäjän osalta taas laskutuspalvelun kautta myöskin laskua vastaan.

Kertapalkkioissa noudatetaan Teme:n elokuva- ja tv-tuotantoja koskevaa työehtosopimusta. Lisätietoja teme.fi. Palkka-asioista en käy keskustelua anonyymisti.

Rojaltipohjainen työsopimus
Rojaltipohjaisilla työsopimuksilla esiintyjälle ei makseta palkkaa tai palkkioita työsuorituksesta. Työpanoksestaan esiintyjälle maksetaan julkaistun videoteoksen myynneistä ja vuokrauksista prosentuaalinen osuus. Tekijänoikeuskorvausten lisäksi esiintyjälle, joka esiintyy kasvot näkyvillä, voidaan korvata matkakulut ja päivärahat sekä myös järjestää ja kustantaa ateriat sekä majoitus kuvauspäivinä. Esiintyjälle, joka esiintyy kasvot peitettynä voidaan järjestää ja kustantaa ateriat sekä majoitus kuvauspäivinä. Rojaltipohjaisissa työsopimuksissa vastuuta kuvauksen onnistumisesta ja vaaditun kuvamateriaalin syntymisestä on jaettu molempien esiintyjien kesken ja niissä on mukana tiettyjä sanktioita, joilla estetään väärinkäytöksiä. Kuvauksia, joissa esiintyjä esiintyy naamioituna (kasvot peitettyinä) järjestetään vain rojaltipohjaisella työsopimuksella.

Kaikki vähimmäismäärän laukeamisia sisältävät videot julkaistaan. Kuvaaja hallinnoi kuvatun materiaalin oikeuksia ja sopimuksen mukaan luovuttaa jakeluoikeuksia EU- ja/tai US-alueelle sekä/tai globaalisti. Käytännössä jakeluoikeudet ovat myynti- tai vuokrausoikeuksia ja ne voivat olla pysyviä, jolloin tietty yritys ostaa kaikki esitysoikeudet omalle portaalilleen kertasummalla tai video on portaalilla käyttäjien tilattavissa (download ja streaming) kuvaajan puolesta ja kuvaaja voi määrittää videolle myyntihinnan. Portaali tilittää myynneistä kuvaajalle tietyn osuuden omien ehtojen mukaisesti ja esiintyjän osuus tuloista määräytyy tilitettyjen tulojen pohjalta.

Tarkemmat rojaltien prosenttisummat ovat liikesalaisuuden alaista tietoa ja niistä ei voi keskustella nimettömänä. 

Rojaltit eivät kerrytä eläkettä eikä niistä peritä työttömyysvakuutusmaksuja. Rojaltit  maksetaan esiintyjän valinnan mukaan kuukausittain, kolmen kuukauden jaksoissa, puolivuosittain tai kerran vuodessa ennakonpidätys vähennettynä osallistujan tilille tilityskautta seuraavan kuukauden viimeinen pankkipäivä tai henkilökohtaisen käynnin yhteydessä käteissuorituksena ennakonpidätys vähennettynä kuittausta vastaan. Maksu näkyy tulorekisterissä viiden päivän kuluessa maksupäivästä.

Yrittäjälle ne voidaan maksaa myös esiintyjän yrityksen tilille mahdollisella arvonlisäverolla korotettuna vuosittain kertakorvauksena. Tällöin esiintyjän työ- tai toimeksiantosopimukseen merkitään esiintyjän tekijänoikeuksien omistajaksi esiintyjän nimeämä yritys. Jos sopimuksessa mainittu yritys lopettaa toimintansa, esiintyjän tulee pystyä laillisin dokumentein todistamaan omistavansa kyseiset tekijänoikeudet sen jälkeen ennen kuin niitä voidaan esiintyjälle maksaa. Kevytyrittäjä voi laskuttaa rojaltit laskutuspalvelun kautta.

Tilitettävistä rojalteista kuvaaja on yhteydessä esiintyjään esiintyjään tilitys- tai maksukuukauden aikana verotus-ja tiliyhteystietoja varten. Kuvaaja antaa tilitettävistä rojaltimaksuista laskelman ja ilmoittaa ne työsopimusesiintyjien osalta tulorekisteriin maksatuksen jälkeen. Yrittäjän osalta yrityksen rekisteritietojen tarkistuksen jälkeen yritykselle ja kevytyrittäjälle kuvaaja toimittaa laskelman laskutusta varten. Rojaltit maksetaan kuvaajan toiminimen kautta esiintyjän tilille. 

Mikäli kuvaaja ei saa esiintyjään yhteyttä sähköpostilla, puhelimitse tai kirjatulla kirjeellä edellisvuoden rojaltien maksamista varten tai esiintyjä ei toimita laillisia dokumentteja muuttuneista tekijänoikeuksien hallinnasta, kuvaajan maksuvelvollisuus raukeaa kun rojaltien maksun eräpäivästä on kulunut 12 kuukautta. Esiintyjä voi halutessaan luopua rojalteistaan sekä myös velvollisuudestaan ylläpitää yhteystietojaan kirjallisella ilmoituksella. Kuvaaja ei voi irtisanoa rojaltien maksuvelvollisuuttaan tai yhteydenpitovelvoitettaan.

Rojalteja ei makseta julkaisuista sivustoilla, jotka käyttävät korvauksissaan heidän omaa virtuaalivaluuttaa ja joka ei ole muutettavissa yleiseksi valuutaksi eikä taidenäyttelyissä tapahtuvista esityksistä tai kuvaajan promootio-, mainonta- tai markkinointitarkoituksessa käytetystä materiaalista.

Mikäli esiintyjälle maksetaan kuvauksesta palkkaa, ei kuvauksen kuvamateriaalista julkaistusta videoista ole yleensä enää mahdollista saada rojalteja.


Sopimuksen yleinen sisältö
Voimassaoloaika
Työsopimuksen alku- ja loppumispäivä.

Työtehtävät
Sopimukseen kirjataan työaika, kuvauksen valmistelutoimenpiteet, sovitun kuvauksen sisältö tai kuvaukseen sovitut toimenpiteet (kuvausoptiot ja laukeamiskerrat), naamiointi, repliikkipohjainen ohjaus- ja turvasanakäytäntö sekä myös henkilökohtainen turvasanakäytäntö kaikki työtehtävinä. Kaikkia sopimuksessa mainittuja toimenpiteitä ei välttämättä kuvata yhden kuvauksen aikana.

Määräaikainen työsopimus (produktiokohtainen peruste) 
Työsopimuksessa määritellään palkkaus ja sen ehdot, matkakorvaus, päivärahat ja  korvausten maksupäivä. Toimeksiantosopimuksessa määritellään kiinteä kokonaiskorvaus ja mistä kuluista se koostuu, niiden ehdot ja korvauksen maksupäivä.

Rojaltipohjainen työ- tai toimeksiantosopimus
Sopimuksessa määritellään rojaltikorvauksien perusteet ja ehdot, matkakorvaukset, päivärahat ja niiden maksupäivät sekä väärinkäytöksiä koskeva käytäntö ja sanktiot.

Matkakustannusten korvaus ja päivärahat
    • Matkakorvaus voidaan maksaa joko julkisten kulkuvälineiden käytöstä kuitteja vastaan tai sitten oman auton käytöstä 0,53€/ km lyhyimmän matkan mukaisesti. 
    • Kokopäivärahan edellytyksenä on, että työmatka kestää vähintään 10 tuntia. Summa puolitetaan, mikäli esiintyjälle on järjestetty kustannettu ateriointi kuvaus- tai tuotantopaikalle. 
    • Osapäivärahan edellytyksenä on, että työmatka kestää vähintään 6 tuntia. Osapäivärahaa ei makseta, mikäli esiintyjälle on järjestetty kustannettu ateriointi kuvaus- tai tuotantopaikalle.
    • Päivärahan maksaminen edellyttää lisäksi, että työmatkan kuvaus- tai tuotantopaikka on yleisesti käytetyn kulkutien mukaisesti mitaten yli 100 kilometrin päässä esiintyjän asunnosta.
    • Rojaltipohjaisissa sopimuksissa esiintyjä hankkii itse mahdolliset lentoliput. Lentoliput korvataan kuitteja vastaan kuvauksen jälkeen seuraavan kuukauden viimeinen pankkipäivä. 
    • Kertapalkkiolla työskennellessä kuvaaja varaa ja maksaa mahdolliset lentoliput ennakkoon, kun työsopimus on molemminpuolin allekirjoitettuna.
    • Kertapalkkiolla toimeksiantona työskennellessä esiintyjän yritys laskuttaa mahdolliset lentoliput yhdessä muiden kulujen kanssa.
    • Esiintyjän jättäessä liput käyttämättä (ns. no-show) ei esiintyjän itse hankkimia lippuja korvata.
    • Rojaltisopimuksilla työskenteleville esiintyjille matkakulut korvataan vain jos esiintyjä esiintyy kasvot näkyvillä.

Esiintyjästä julkaistavat tiedot
Kaiken kuvamateriaalin yhteydessä esiintyjästä voidaan julkaista nimikirjaimet / taiteilijanimi, ikä kuvaushetkellä sekä pituus, paino ja peniksen koko. Kaikki julkaistavat mitat voidaan mitata ennen kuvauksia tai käyttää niitä tietoja, jotka esiintyjä on antanut ilmoittautuessaan kuvaukseen.

Yhteystiedot ja niiden ylläpito
Kuvaaja ja esiintyjä sitoutuvat sopimuksessa ylläpitämään molemminpuolin yhteystietojaan ja ilmoittamaan muuttuneet yhteystiedot toisilleen niin pitkään kuin esiintyjästä kuvattua materiaalia on levityksessä kuvaajan tai häntä edustavan kolmannen tahon puolesta.

Terveystodistukset, sitoumukset ja sanktiot
Esiintyjä voi halutessaan vaatia terveystodistuksien esittämistä ennen kuvauksia ja se velvoittaa tällöin kaikkia kuvauksen esiintyjiä. Työsopimus allekirjoitetaan ennen kuin esiintyjät hakeutuvat testeihin ja tällöin kunkin testin vaatima sitoumus pidättäytymisestä sukupuoliyhteydestä astuu myös voimaan. Mikäli esiintyjältä löytyy testeissä jokin mainitusta sukupuoliyhteydessä tarttuvista taudeista esiintyjä on velvoitettu informoimaan siitä välittömästi ja riippuen sairaudesta kuvausta joko siirretään eteenpäin kunnes esiintyjä on todettu terveeksi tai kuvaus peruutetaan kokonaan.

Klamydia, tippuri
Ensimmäinen testi aikaisintaan 5 päivää edellisestä sukupuoliyhteydestä ja jos testitulos negatiivinen seuraava testiä ei tarvita. Esiintyjä sitoutuu kirjallisesti pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka.

Kuppa
Ensimmäinen testi aikaisintaan 4 viikkoa edellisestä sukupuoliyhteydestä ja jos testitulos negatiivinen uusi testi 6 viikkoa ensimmäisestä testistä. Esiintyjä sitoutuu kirjallisesti pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka.

HIV
Ensimmäinen testi aikaisintaan 4 viikkoa edellisestä sukupuoliyhteydestä ja jos testitulos negatiivinen uusi testi 12 viikkoa ensimmäisestä testistä. Esiintyjä sitoutuu kirjallisesti pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka.

Hepatiitti B
Ensimmäinen testi aikaisintaan 4 viikkoa edellisestä sukupuoliyhteydestä ja jos testitulos negatiivinen uusi testi 16 viikkoa ensimmäisestä testistä. Esiintyjä sitoutuu kirjallisesti pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka.

Hepatiitti C
Ensimmäinen testi aikaisintaan 8 viikkoa edellisestä sukupuoliyhteydestä ja jos testitulos negatiivinen uusi testi 24 viikkoa ensimmäisestä testistä. Esiintyjä sitoutuu kirjallisesti pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka.

Tahallisesti kuvauksessa tartutettu sukupuolitauti voi johtaa vahingonkorvausvaatimukseen ja vastaavasti kuvauksessa tahallisesti tartutettu HIV-, hepatiitti B- tai C-tartunta voi taas johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Riita-asiat ratkaistaan kuvaajan asuinpaikan käräjäoikeudessa.

Kun esiintyjä ei vaadi terveystodistuksien esittämistä
  1. esiintyjillä ei ole taloudellisia vastuita mahdollisista tavanomaisista sukupuolitautitartunnoista.
  2. esiintyjät eivät voi vaatia lääkärin- tai lääkekulujen korvaamista tai muita vahingonkorvauksia mahdollisista tavanomaisista sukupuolitautitartunnoista.
  3. esiintyjä on velvollinen kertomaan mikäli hänellä on HIV-, hepatiitti B- tai C-tartunta. Kyseisen tiedon salaamisen myötä aiheutettu tahallinen tartunta sekä siihen liittyvät korvausasiat ratkaistaan erikseen kuvaajan asuinpaikan käräjäoikeudessa. 

Salassapitovelvollisuus
Esiintyjältä edellytetään perusmuotoista vaitiolovelvollisuutta koskien sopimusta, kuvauksia, niiden järjestelyä, sisältöä ja muiden esiintyjien henkilöllisyyttä. Salassapito ei koske esiintyjän yksityisesti esittämää videota tai mahdollista oikeuskäsittelyä.

Noudatettava työehtosopimus
Aikuisviihdealalla ei ole omaa työehtosopimusta. Kun esiintyjä työskentelee kertakorvauksella nimetyssä produktiossa, työehdoissa noudatetaan pääosin TEMEn elokuva- ja tv-tuotantoa koskevaa työehtosopimusta. Rojalti- ja toimeksiantopohjaisissa sopimuksissa työehdot sovitaan erikseen.

Kuvamateriaalin käyttöoikeudet
Kaikki kuvamateriaalin käyttö- ja julkaisuoikeudet pidätetään kuvaajalle. Kuvaaja voi käyttää ja jakaa kuvamateriaalia vain joko sopimuksessa tai erillisessä model release/ model consent form-dokumentissa määriteltyjen jakelurajojen puitteissa. Esiintyjällä ei ole oikeutta ilman kuvaajan kirjallista suostumusta levittää tai jaella kuvamateriaalia sähköisessä tai painetussa muodossa tai tallenteina.

Yksityiskopiot
Esiintyjä saa jokaisesta julkaistusta videosta sekä kuvista kopiot yksityiskäyttöönsä ja ne toimitetaan esiintyjän saataville julkaisun jälkeen Megan tai muun pilvipalvelun kautta. 

Mikäli kuvatusta videomateriaalista ei valmisteta julkaistavaa tallennetta, ei kuvaajalla ole velvollisuutta toimittaa esiintyjälle kopiota editoimattomasta videomateriaalista. Kuvaajalle syntyy em. kopiovelvoite vain jos kuvatusta videomateriaalista julkaistaan tallenne yksin tai esim. osana traileria tai muussa promootio-, mainonta- tai markkinointitarkoituksessa. 

Kuvaajalla ei ole velvollisuutta säilyttää sellaista kuvamateriaalia, joka ei ole julkaisukelpoista. Sellaista sisältöä voi olla esim. kaikki yhden kuvauksen kuvamateriaali, joka ei sisällä minimimäärää laukeamisia.

Henkilötietojen kerääminen ja rekisteröinti
Riippuen kuvamateriaalin jakelusta julkaisua varten esiintyjästä kerätään ja rekisteröidään tarvittavat tiedot ja dokumentit tietosuojaselosteiden mukaisesti. Näitä tietoja voidaan luovuttaa EU/ ETA-maiden ulkopuolella operoivalle julkaisualustalle. 


Jos et voi suostua siihen, että sinun tietojasi kuten nimi, ikä, henkilötunnus, skannaus passista/ henkilötodistuksesta ja kasvokuvaa sen kanssa luovutetaan julkaisualustalle, tällöin sinusta kuvattua materiaalia voidaan jakaa lähinnä kotimaisilta sivustoilta, joille mahdollisessa riitatilanteessa riittää se, että olen tuottajana tarkistanut esiintyjän henkilöllisyyden ennen sopimuksen allekirjoitusta ja minulla on tarvittaessa esittää alkuperäinen sopimus. Tällöin voin myydä videon katseluoikeuksia tai myydä videon esitysoikeudet kertasummalla kyseiselle sivustolle. Koska kotimaisia sivustoja on hyvin vähän, videot eivät tuota ja sinun rojaltisi jäävät vaatimattomiksi verrattuna mitä ne olisivat jos sinusta kuvattua materiaalia jaeltaisiin maksullisena globaalisti. Tämän sopimumuksen kuvamateriaalia jaetaan myös ilmaiseksi joillain alustoilla. 

Videon käyttöoikeuksien siirto ja lunastus
Mikäli videon editoinnin valmistumisen jälkeen et jostain syystä halua, että videota julkaistaan tai sitä jaellaan julkisesti, voit ostaa tekijänoikeuden haltijalta tai tuotantoyhtiöltä videon käyttöoikeudet itsellesi. Käyttöoikeuksien myyntihinta määräytyy alkuperäisen työsopimuksen sekä joko käytettyjen työtuntien ja työpanoksen tai arvioidun mahdollisen myyntituoton sekä määritellyn videon tulevan käytön mukaan eikä kauppa sisällä julkaisuoikeuksia. Mikäli haluat jaella videota itse jonkin alustan kautta, tulee sinun pyytää vastanäyttelijältä julkaisuluvat kuten julkaisualusta ne vaatii. Vastanäyttelijällä ei ole velvollisuutta niitä antaa ilman että, hän saa oman osuutensa videon myynneistä ja latauksista. Julkaisulupa voi olla lyhyt (1-3 vuotta) tai ikuinen. Ilman julkaisulupaa tapahtuvan jakelun raportoin jakelusivustolle sekä teen siitä tarvittaessa myös rikosilmoituksen, joka voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja vahingonkorvauksiin. Lisätietoa siitä, millaisia dokumentteja OF-tyypiset julkaisualustat voivat vaatia.

Kuvauksen keskeytystä koskeva käytäntö
Kuvaukset voivat keskeytyä esiintyjän omasta pyynnöstä, sopimusrikon vuoksi tai siitä syystä, että esiintyjä ei saa erektiota tai ei kykene laukeamaan/ laukeaa ennenaikaisesti tai esiintyjä käyttäytyy asiattomasti (työaikana) kuvauksessa tai sen ulkopuolella (majoitusaika). 

Sopimusrikko
Kirjallisen työsopimuksen rikkominen voi johtaa välittömiin tai välillisiin sanktioihin riippuen sopimusrikon vakavuudesta. Sopimusrikoksi lasketaan esimerkiksi seuraavat tilanteet:

  • esiintyjä kieltäytyy suorittamasta kirjallisessa työsopimuksessa määriteltyä työtehtävää. Kieltäytymiseksi katsotaan saman tai useamman toimenpiteen jatkuva keskeytys tai liiallisten taukojen pyytäminen henkilökohtaista turvasanaa käyttämällä tai ohjauksen huomiotta jättäminen.
Toimenpide: Suullinen varoitus ja jos esiintyjä ei korjaa käytöstään kuvauksen keskeytys. Sanktio: Määräaikaisella työsopimuksella työskentelevälle esiintyjälle palkka maksetaan käytetyn työajan mukaan.

  • esiintyjä on antanut hakemuksessaan valheellisia tai virheellisiä ikä- tai mittatietoja esimerkiksi peniksen pituuden ja paksuuden suhteen.
Toimenpide: Kuvauksen peruutus tai jo alkaneen kuvauksen keskeytys. Sanktio: Määräaikaisella sopimuksella työskentelevälle esiintyjälle palkka maksetaan käytetyn työajan mukaan.

  • esiintyjä on allekirjoittanut työsopimuksen, jossa on sovittu testeihin hakeutumisesta (terveystodistus) sekä hän on sitoutunut pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka, mutta esiintyjä kertoo kuvauspäivänä olleensa sukupuoliyhteydessä testin ja kuvauksen välillä.
Toimenpide: Kuvauksen peruutus. Sanktio: Mahdollisen vahingonkorvauksen vaatiminen siltä ajalta kun kuvaukset ovat olleet keskeytettynä pidättäytymisen vuoksi. 

  • esiintyjä on allekirjoittanut työsopimuksen, jossa on sovittu testeihin hakeutumisesta (terveystodistus) sekä hän on sitoutunut pidättäytymään sukupuoliyhteydestä kuvauksiin saakka, mutta esiintyjä ei sovittuna kuvauspäivänä saavu kuvaukseen eikä hän ole siirtänyt tai peruuttanut kuvausta tai häneen ei ole enää saatu yhteyttä (ns. no-show).

Sanktio: Mahdollisen vahingonkorvauksen vaatiminen peruutuneelta kuvaukselta ja siltä ajalta kun kuvaukset ovat olleet keskeytettynä pidättäytymisen vuoksi.

  • esiintyjä on jakanut videon yksityiskopiota ilman kirjallista lupaa internetissä tai tallenteina.
Toimenpide: Ilmoitus alustalle tekijänoikeusrikkomuksesta sekä vahingonkorvausvaatimus laittomasta jakelusta.

Riita-asiat ratkaistaan kuvaajan asuinpaikan käräjäoikeudessa.


Väärinkäytökset
Rojaltisopimuksella järjestetyissä kuvauksissa on myös esiintynyt selkeitä väärinkäytöksiä, jolloin esiintyjä on esimerkiksi keskeyttänyt kuvauksen välittömästi heti ensimmäisen laukeamisen jälkeen. Vastaavien väärinkäytösten estämiseksi ja laukeamisien jäädessä alle minimin käytössä ovat seuraavat ehdot:

Mikäli rojaltisopimuksella työskentelevä esiintyjä keskeyttää kuvauksen ennen ensimmäistä laukeamista tai heti sen jälkeen, esiintyjä on velvollinen korvaamaan
  1. ensimmäiseltä kuvauspäivältä erikseen määritellyn kertakorvauksen.
  2. seuraavilta sopimuksessa sovituilta kuvauspäiviltä erikseen määritellyn päiväkohtaisen korvauksen.
  3. mahdollisesti julkaistavasta videosta esiintyjän yksityiskäyttöön tulevasta kopiosta erikseen määritellyn korvauksen.

Mainitut korvausvelvoitteet eivät ole käytössä jos
  1. kuvaus keskeytyy koska esiintyjä ei saa erektiota.
  2. esiintyjä saa uuden erektion ensimmäisen laukeamisen jälkeen, mutta ei enää pysty laukeamaan toista kertaa yhtämittaisesti stimuloituna 20 minuutin sisään.
  3. esiintyjä keskeyttää kuvauksen toisen laukeamisen jälkeen koska ei enää kykene sovittuun ylimääräiseen laukeamiseen.

Mikäli kuvaus keskeytyy sopimusrikkomuksen tai asiattoman käytöksen vuoksi esiintyjä on velvollinen korvaamaan
  1. kuvauspäivältä erikseen määritellyn kertakorvauksen.
  2. tarjotuilta aterioilta erikseen määritellyn ateriakohtaisen korvauksen.
  3. studiomajoituksesta erikseen määritellyn vuorokausipohjaisen korvauksen tai hotellihuoneen hinnan keskeytysvuorokaudesta alkaen.
  4. mahdollisesti julkaistavasta videosta esiintyjän yksityiskäyttöön tulevasta kopiosta erikseen määritellyn korvauksen.

Näiden sanktioiden lisäksi rojaltisopimuksella työskentelevälle esiintyjälle ei korvata mahdollisia matkakuluja. Perittäessä korvaukset korotetaan 24% arvonlisäverolla. 

Sanktioiden tarkat summat ovat liikesalaisuuden alaista tietoa ja niistä ei keskustella nimettömänä.

Sopimusrikkomuksesta määräytyvä korvausvelvoite on päiväkohtainen ja mikäli kuvaus on jaettu kahdelle tai useammalle päivälle ja sopimusrikkomuksesta johtuva kuvauksen keskeytys tapahtuu toisena päivänä tai sen jälkeen, ei kuvausaikaa koskeva korvausvelvollisuus koske edellisien päivien kuvauksia. Esiintyjältä tällöin kuitenkin peritään keskeytystä edeltävän yön majoituskulut sekä ateriakorvaukset keskeytetyltä kuvauspäivältä. 

Mikäli kuvaus keskeytyy asiattoman käytöksen tai sopimusrikon vuoksi esiintyjän majoitus ei enää jatku studiotiloissa ja hotellimajoitus loppuu seuraavaan normaaliin huoneenluovutusajankohtaan. Mikäli esiintyjä on käyttänyt matkustamiseen julkisia liikennevälineitä on esiintyjän matkan jatkuminen sopimusrikon jälkeen kokonaan esiintyjän omalla vastuulla.

Jos taas kuvaus keskeytyy esiintyjän omasta pyynnöstä, esiintyjän majoitusta voidaan jatkaa alkuperäiseen lähtöpäivään saakka. Esiintyjältä tosin peritään tällöin majoituskorvaus kuvauksen keskeytystä edeltävästä yöstä alkaen sekä ateriakorvaukset kuvauksen keskeytyspäivästä lähtöpäivään saakka. Hotellimajoituksen osalta huone maksetaan keskeyspäivältä seuraavaan päivään saakka ja esiintyjä maksaa huoneensa siitä eteenpäin itse.

Sopimusrikosta johtuen esiintyjä ei voi enää tulevaisuudessa osallistua muihin tuotantoihin.

Tietosuojaselosteet

Sopimuksia ja kuvamateriaalin julkaisua varten esiintyjistä kerätään tietoja ja nämä tiedot muodostavat rekisterin. Rekistereistä on laadittu vaaditut tietosuojaselosteet. Koska tietosuojaselosteet sisältävät henkilökohtaista tietoa rekisterinpitäjästä, löydät linkin takaa tietosuojaselosteista sellaiset versiot, joista puuttuvat kyseiset tiedot. Täydelliset tietosuojaselosteet kaikkine tietoineen voit saada tässä vaiheessa nimeäsi ja yhteystietojasi vastaan.

Käytännössä kaikki kerätyt tiedot ovat suojattu huolellisesti ja kaikki esiintyjiä koskevat henkilötiedot, kuvat ja muu sähköisessä muodossa olevan informaatio säilytetään tietokoneella, joka ei ole yhteydessä internetiin. Tiedot ovat myös salattuna ja salasanan takana. Muu paperimuodossa oleva materiaali säilytetään taas lukitussa asiakirjakaapissa. 


6-36 kk:n määräaikainen työsopimus (esiintyjä esiintyy kasvot peitettynä)
Riippuen siitä miten ensimmäinen kuvaus (koekuvaus) esiintyjän kanssa on sujunut, esiintyjä voidaan haastatella kuvauksen jälkeen välittömästi videolle tulevia tuotantoja varten. Videohaastattelun perusteella esiintyjälle voidaan myöhemmin tarjota aluksi 6 kuukauden mittaista sopimusta määrittelemättömällä kuvausmäärällä, jolloin esiintyjä itse ehdottaa sopivaa kuvausaikaa niin monta kertaa kuin itse haluaa tai mikä esiintyjälle parhaiten sopii sopimuksen voimassaoloaikana. Mainittu haastatteluvideo ei ole julkinen eikä siihen vaadita minkäänlaisia julkaisuoikeuksia. Kun kyseinen 6 kuukauden sopimus on päättynyt esiintyjälle voidaan tarjota uutta enintään 36 kuukauden mittaista sopimusta samoilla ehdoilla.

12-24 kk:n määräaikainen työsopimus
Mikäli esiintyjä on valmis esiintymään myös muiden näyttelijöiden kanssa, niin silloin esiintyjälle voidaan tarjota 12-24 kuukauden mittaista sopimusta, joka edellyttää hänen osallistumista tiettyihin kuvauksiin tiettynä aikana tietyllä korvauksella. Kuvaaja ei yleensä esiinny näissä tuotannoissa kuin ns. cameoroolissa. Tällä sopimuksella paikkoja on lähinnä top/ versatile top-esiintyjille, mutta yhtälailla niihin kiinnitetään niihin myös bottom/ versatile bottom-näyttelijöitä tietyillä ehdoilla.

Näihin tuotantoihin edellytetään, että esiintyjä esiintyy kasvot näkyvillä ja että hänellä on vähintään 18 cm:n mittainen penis (yläpuolelta mitattuna).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti